poniedziałek, 23 lipca 2012

Lekka frittata z cukinią

Stres, stres i jeszcze raz stres. Pewne miejsca zawsze będą tylko z tym związane. 
Obiadowa lekka frittata z cukinią pieczona w piekarniku. Nie da się ukryć, że idealna potrawa do jedzenia w podróży. Jednak wiem jedno, nigdy więcej zielonej papryki. A czy Wy ją lubicie?

Frittata z cukinią

Składniki:
  • 1/2 małej cukini
  • 100g twarogu chudego
  • 1 jajo
  • 3 cienkie plastry papryki (wyciągnęłam jeden, bo smak papryki zupełnie nie pasował mi, polecam więc czerwoną)
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • przyprawy: zioła prowansalskie, pieprz, czosnek granulowany 


Wykonanie:
Cukinię obieram, trę na dużych oczkach. Dodaję do niej pozostałe składniki, mieszam. Zapiekę 30minut w 180*C. Jeśli zdarzyłoby się, że konsystencja jest nadal za lejąca, polecam włączyć termobieg na ok 10 minut. 

*Podane składniki najlepiej pasują do małej formy do tarty- u mnie wyszedł cienki placek. 

SMACZNEGO!

12 komentarzy:

  1. Ja papryki nie cierpie, ani czerwonej, ani zielonej. Ale po jej odjeciu danie swietne :D

    OdpowiedzUsuń
  2. O jej, wiesz, że ostatnio robiłam taką samą? :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie robiłam z frittaty z twarogiem. Z fetą, serem żółtym - tak, ale nie z białym serkiem. Hmm, może spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda smakowicie, chociaż ciekawi mnie jak by ją zrobić w wersji wega :)

    OdpowiedzUsuń
  5. pysznie wyglada!
    ja lubie papryke w kazdym kolorze! :D ale moja ulubiona to czerwona <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Ładnie wyglądają te krązki papryki. Szkoda tylko ze nie smakują dobrze :p. ładnie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  7. Za zieloną papryką też nie przepadam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak papryka, to tylko żółta :) może wstawić jakiś przepis z żółtą? :D lubię ją, no jest trochę słodkawa

    OdpowiedzUsuń
  9. Wszyscy zwariowali na punkcie cukinii :D Podoba mi się ilość składników, ograniczona do minimum, w pewnym momencie zaczęłam się zastanawiać czy to wszystko będzie się trzymało :> naprawdę nie trzeba mąki, nic?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic, a nic. Nie rozlatywało mi się, tylko, że ja jadłam ją na zimno więc może dlatego.

      Usuń
  10. lubię cukinię, ale fritattą troszkę się rozczarowałam. Możliwe że ogólnie smak frittat do mnie średnio przemawia po prostu. Zrobię jednak jeszcze raz, ale tym razem z czymś przełamującym smak, np plasterkiem szynki na wierzch i powinno być ok.
    M_tusia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta fritta bez użycia dobrych ziół jest lekko mdława, ale chodziło o coś po prostu z mniejszą ilością kcal a syte :)

      Usuń