poniedziałek, 30 lipca 2012

Pieczona owsianka rabarbarowa

Dzień rozpoczęty pyszną kawą u G. Mmm :) Wakacje mijają bardzo szybko, dlatego trzeba korzystać z owoców i warzyw sezonowych, dzisiaj owsianka. Jeśli posmakowała mojemu dziadkowi, to już wszystkim posmakuje. :) Tęskno bez Ciebie MF.

Pieczona owsianka rabarbarowa

Składniki (na 2 takie naczynka):
  • 2-3 łodygi rabarbaru
  • 8 łyżek płatków owsianych
  • 2 łyżki dowolnych otrąb
  • 2 jaja (robiąc ponownie dałabym 1)
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 garstki dyni
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropel olejku migdałowego
  • 1-2 łyżeczki miodu

Wykonanie:
Rabarbar umyłam, obrałam, pokroiłam w kostkę, wyłożyłam nim naczynie. Pozostałe składniki (oprócz miodu) wymieszałam ze sobą i dodałam do rabarbaru. Piekłam ok 30 minut w 190*C. Na ostatnie 5 minut położyłam na wierzch miód. 

SMACZNEGO!:)

6 komentarzy:

  1. Świetnie, na pewno zrobię jeszcze taką owsiankę. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pieczona owsianka, pycha! idealne na chlodne poranki :) ale z rabarbarem nie jadlam nigdy, ale to moze dlatego, ze za nim nie przepadam :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Widzę, ze dziś podobne jedzonko u nas ;)) / a co do kurek, to trzeba korzystać, póki są bo niestety sezon szybko się kończy... Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeszcze nigdy nie jadłam rabarbarowej owsianki, ale Twoja wygląda nieziemsko ;).

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie śniadanie to dopiero coś :D aż się zawstydziłam patrząc na tą owsiankę gdy sama jem zwykły chleb z masłem orzechowym :P

    OdpowiedzUsuń
  6. muszę spróbować, bo mam rabarbar na zbyciu ;)

    OdpowiedzUsuń