poniedziałek, 2 lipca 2012

Pyszne pieczone placuszki z brokułów


Po ciężkiej nocy i ciągnącym się dniu na praktykach miałam ochotę zjeść coś lekkiego. :) Szybkie danie z przepysznych brokułów polane sosem oczywiście czosnkowym. ;) Kolor spowodowany jest dodatkiem mąki żytniej. Lekko strawne będą przy użyciu mąki pszennej. 

Placuszki brokułowe

Składniki (na 5 grubszych placków):

  • 1 jajo
  • ok 225g brokułów
  • 1/2 szklanki mąki żytniej 
  • niepełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100-125g sera twarogowego chudego
  • przyprawy:czosnek, bazylia, koperek, pieprz ziołowy, pieprz czarny

Sos czosnkowy (składniki do polania 5 placków;)):

  • 1/2 opakowania jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku 
  • koperek suszony, czosnek suszony (czosneklove)

Wykonanie:
Brokuły zalewam wrzątkiem, odstawiam na max 5 minut. Między czasie w misce mieszam jajo, mąkę, proszek do pieczenia, pokruszony ser twarogowy. Miękkie brokuły siekam na małe części i dodaję do pozostałych składników. Przyprawiam. Formuję placki i piekę w piekarniku w 180*C przez 30 minut. 
Sos: do jogurtu naturalnego dodaję wyciśnięty czosnek, koperek i czosnek suszony, mieszam.

SMACZNEGO!:)

23 komentarze:

  1. Wyglądają pysznie i sycąco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają pysznie, ale smaczniej by było chyba usmazyc ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam brokuły, ale tak ich jeszcze nie jadłam. Muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Próbuj, próbuj i daj znać jak Ci smakowały :)

      Usuń
  4. Brokuły są pyszne!! W takim wydaniu musza być pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Z brokułów? No, na pewno spróbuję, uwielbiam te warzywa :) Świetny blog, coś czuję, że znajdę tu jeszcze dużo ciekawych przepisów.

    OdpowiedzUsuń
  6. mhmhm, dodaję do listy dań, które muszę wykonać. Zwłaszcza, że w składzie jest brokuł ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. I już wiem, co mam dzisiaj na obiad :D

    OdpowiedzUsuń
  8. pycha, pycha, pycha! polecam ;) wspaniały blog pełen inspiracji ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepyszne! dodałam trochę bułki tartej żeby łatwiej je formować i najogólniej rzecz ujmując-polecam! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Najbardziej brokuły lubię surowe, maczane w jakimś sosie, najlepiej pikantnym, czy np. w guacamole.
    Ale te placuszki kuszą, więc z dużym prawdopodobieństwem i w tej formie brokuły będę konsumował. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jaka konsystencja powinna wyjść z tych składników?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie wyszły zwarte, ale to zależy jakiej mąki się doda i jaką ilość :)

      Usuń
  12. Jaka konsystencja powinna wyjść z tych składników?

    OdpowiedzUsuń
  13. Brokuly nie trzeba gotowac?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, bo będą zbyt miękkie i mogą się rozwalać. :) Oczywiście jeśli chcesz to możesz je podgotować. Ja jestem zwolenniczką jednak zaparzania ich, nawet jeśli dodaję je do obiadu. :)

      Usuń
  14. to jeszcze lepiej , dzieki :P

    OdpowiedzUsuń