czwartek, 9 sierpnia 2012

Grillujemy, grillujemy.

Ostatnie dni spędziłam na wypoczynku na domku letniskowym. Wiadomo, głównym posiłkiem było jedzenie z grilla. :) Rezygnując z kiełbas, postanowiłam dodać coś nowego do campingowego menu. Wszystko smakowało rewelacyjnie, aż się nie chciało dotykać kiełbas, fuu. :)
Wybaczcie mi zdjęcia, ale robione bardzo późno przy świetle grilla... :)

Cukinia z camembertem 
Składniki:
  • 1/2 dużej cukini
  • 1 opakowanie camemberta czosnkowego 
  • przyprawy wg uznania


Wykonanie:
Cukinię myjemy, kroimy w pasma. Ser kroimy w prostokąty, kładziemy na jeden kawałek cukini następnie przykrywając drugim. Pieczemy z obu stron do uzyskania miękkości i ładnego koloru.

Pieczony łosoś z cukinią:

  Składniki:
1 porcja łososia
1/2 cukini

Marynata:
1 cytryna
2 łyżki miodu
2 łyżki octu winnego
*ja dodałam jeszcze pieprz, szczyptę soli

Wykonanie:

Przygotowujemy marynatę poprzez zmieszanie składników do niej potrzebnych. Cukinię kroimy na plastry. Łosoś i cukinię nacieramy marynatą. Odstawiamy na noc.** Pieczemy do uzyskania ładnego koloru. 

** Można zostawić na krócej, ja miałam możliwość zostawienia na dłużej.

SMACZNEGO!:)



7 komentarzy:

  1. Jakie tu musiało być pyszne :D Łosoś i cukinia z camembertem, mmm... Chyba niebawem zafunduję sobie taki obiad.

    OdpowiedzUsuń
  2. ja dzisiaj grillowalam! :D ale bez cukinii niestety :-(

    OdpowiedzUsuń
  3. Na pewno to było lepsze od kiełbasy :) Ja bym zwinęła cukinię ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. Cukinia z camembertem wygląda (i pewnie smakuje) niesamowicie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. O.. widzę tu tyle przepisów na cukinię! A ja akurat mam dwie w domu i szukałam pomysłu na jakieś danie ;))

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawe propozycje na grilla, uwielbiam cukinię!

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie proste, a pyszne. Dziekuje za kolejny przepis do akcji "low carb". Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń