Co prawda ciasto dla niektórych bardziej jesienne niż wiosenne, ale za to przepyszne! Wilgotne, słodziutkie i znika w mgnieniu oka.
Składniki:
- 400 g drobno startej marchewki
- 130 g mąki owsianej
- 4 jajka
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju rzepakowego/kokosowego/oliwy z oliwek
- 3-4 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka cynamonu
- szczypta imbiru
- 50 g suszonej żurawiny
- migdały
Wykonanie:
Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce na bardzo drobnych oczkach. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać żółtka, miksować. Następnie dodać startą marchew i delikatnie wymieszać. Dolać oliwę i miód, przyprawy, wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę, proszek do pieczenia i żurawinę. Na wierzch posypać płatkami migdałów.
Blachę tortownicę 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia/folią aluminiową. Ciasto przełożyć do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika na 50-60 minut/180'C.
SMACZNEGO!:)
świetne ciacho!
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńCiasto super! Bardzo smaczne, jestem po wrażeniem, tego oczekuję od dietetycznego ciasta! Łatwości w przygotowaniu, smaku i braku tony słodzików. Większość przepisów opiera się na fruktozach, glukozach i różnego rodzaju syropów, a tu mamy jak w naturze: marchewka, miód i jajka :P mogłoby być trochę wyższe, ale boję się, że sie źle upiecze jak zrobie w mniejszym. Mąki użyłam zwykłej, też wyszło. Aaaa i polecam Ci zmienić przepis trochę,w sensie treść, teraz już wiem, że proszek do pieczenia dodaje się razem z mąka, ale parę lat temu bym miała problem z Twoim przepisem :P Pozdro!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało. :) Przepis uzupełniony. :)
Usuń