sobota, 4 sierpnia 2012

Malinowa owsianka budyniowa

W sobotni poranek ciężko wstać do pracy, ale można chociaż umilić go sobie poprzez pożywne śniadanie. Zdecydowałam się spróbować owsiankę budyniową. Przypadła mi do gusty chociaż nie jestem zwolenniczką budyniu, ale z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że ją polecam jako alternatywę normalnej owsianki. 
Owsianka budyniowa

Składniki:
  • 3 łyżki płatków owsianych 
  • 2/3 szklanki wody (ewentualnie mleka)
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka proszku budyniowego (ja dałam malinowy)
  • garść borówek amerykańskich 
  • 2 łyżeczki słonecznika
  • * 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego (opcjonalnie)


Wykonanie:
Wodę doprowadzamy do wrzątku, dodajemy płatki i gotujemy. Między czasie mieszamy proszek budyniowy z mlekiem, następnie dodając go do płatków. Gotujemy do zgęstnięcia, dodajemy cukier, jeśli lubimy nutkę słodyczy. Posypujemy borówkami i słonecznikiem, bądź innymi owocami/ziarnami.

SMACZNEGO!:)


7 komentarzy:

  1. Uwielbiam owsianki budyniowe. Ich smak jest przecudowny!

    Zostałaś otagowana: http://misiakowe-pole.blogspot.com/2012/08/49.html ;).

    OdpowiedzUsuń
  2. jeszcze nie spróbowałam takiej budyniowej, ale chętnie..:)

    OdpowiedzUsuń
  3. O, i łatwe do zrobienia dla mnie :D Jesteś prawdziwą kopalnią pomysłów!

    OdpowiedzUsuń
  4. Owsianka to najlepsze śniadanie, pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie jestem fanką owsianek, ale na tą to nawet nabrałam apetytu:)

    OdpowiedzUsuń
  6. od wczoraj budyniowa to moja ulubiona <3

    OdpowiedzUsuń