poniedziałek, 13 sierpnia 2012

Pulpecikos greckos

Brak czasu na gotowanie niestety nastał, ale dzisiaj znalazłam chwilę, aby przyrządzić coś szybkiego na obiad. ;) Fajne danie, aby przekonać dzieci do jedzenia sałatek. Bardzo dużo się u mnie dzieje, a dni mijają nie wiem kiedy! Uwielbiam takie momenty. Wracając do dania, są to kuleczki ziemniaczano- twarogowe. Kiedyś robiłam takie z serkiem śmietankowym, smażone i muszę przyznać, że były równie dobre, szczególnie polane sosem pomidorowym. Te jednak upiekłam i podałam z sałatką grecką. 

Kulki:
  • ok 0,5kg ziemniaków
  • 250g sera twarogowego chudego
  • sól (do ugotowania ziemniaków)
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy:pieprz ziołowy, czarny, bazylia, czosnek granulowany


Sałatka grecka:
  • sałata lodowa 
  • sałata masłowa
  • pomidorki
  • ogórki
  • cukinia
  • sos czosnkowy: jogurt naturalny, czosnek, zioła


Wykonanie kulek:
Ziemniaki gotujemy na osolonej wodzie. Po ugotowaniu gnieciemy wraz z twarogiem. Przyprawiamy. Formujemy kulki i pieczemy przez 10 minut w 180*C. Po upływie tego czasu włączamy termobieg na 7-10 minut. Polecam robienie malutkich kulek, mniejszych niż moje. :) A sałatkę myślę, że wszyscy umiecie zrobić.

SMACZNEGO!:)

6 komentarzy:

  1. podobaja mi sie te 'pulpeciki' ! :D i ta salatka!

    OdpowiedzUsuń
  2. Łał, ciekawy przepis. :) Nigdy nie jadłam podobnych, trzeba będzie spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  3. mega. przypominają mi ziemniaczane kuleczki jakie jadłam w zakopanem na wycieczce :D....

    OdpowiedzUsuń
  4. O żeby to tak działało i przekonało do jedzenia sałatki mojego synka:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie robiłam takich kotlecików, wpisuję na listę do wypróbowania. Mniam.

    OdpowiedzUsuń