Sycące, szybkie danie. Wcześniej było szpinakowo, teraz króluje u mnie cukinia, ale nadal zielono i zielono. ;-) Użyłam kaszy jęczmiennej, ale smakuje równie dobrze z gryczaną czy jaglaną.
Kasza jęczmienna z cukinią i pieczarkami
Składniki (2-3porcje):
- 1 woreczek kaszy jęczmiennej
- 1 mała cukinia
- 6 sporych pieczarek
- 1 cebula (dałam czosnkową)
- przyprawy*: szczypta soli, zioła prowansalskie, pieprz czarny, ziołowy, czosnek granulowany
Wykonanie:
Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem. Na oliwie i małej garstce wody podsmażamy cebulę, dodajemy kolejno umyte, pokrojone pieczarki, obraną z grubsza, pokrojoną w kostkę cukinię. Dusimy do miękkości. Dodajemy do warzyw kaszę, mieszamy. Przyprawiamy- warzywa nadają pożądany smak więc nie użyłam ich w dużej ilości.
*Ilość i rodzaj przypraw używanych jest kwestią indywidualną ;)
SMACZNEGO!;)
Cukinia i pieczarki <3. Om nom nom nom! :D
OdpowiedzUsuńkaszotto... wygląda smakowicie. dodaję do listy przepisów, które muszę wypróbować ;D
OdpowiedzUsuńoo <3 lubie kasze! lubie cukinie! lubie pieczarki! iii juz lubie to danie!
OdpowiedzUsuńChetnie wyprobuje. Dla siebie z kasza lub kus kuskiem a dla mojego A z ryzem, bo niestety buntuje sie przed kasza
OdpowiedzUsuń