środa, 4 lipca 2012

"Nadziej mnie"- mówi cukinia


Szybka w przygotowaniu, rozpływająca się w ustach i taka lekka. :) Idealne jedzenie na upalny dzień. Znakomicie komponowałaby się z sosem czosnkowym, jednak już byłam taka głodna, że nie chciało mi się iść po jogurt naturalny. ;) Cukinia była mała i z proporcji jakie użyłam zostało mi trochę farszu  (na jutrzejszy obiad;P) więc można spokojnie użyć 2 małych, albo nałożyć jego więcej.  A od jutra odpoczynek od praktyk nad morzem. Będę tęsknić! ;>

Cukinia nadziewana kuskusem

Składniki:
2 małe cukinie
1/2 szklanki kuskusa
1 opakowanie serka wiejskiego*
1 pomidor
4 pieczarki
1 cebula
koncentrat pomidorowy (do posmarowania cukinii)
zioła prowansalskie, pieprz ziołowy, czosnek granulowany, mała szczypta soli, bazylia
1łyżeczka oliwy z oliwek
2 szklanki bulionu**

*polecam dodanie innego sera, np mozzarellę czy pół-/tłusty ser podpuszczkowy, ja jednak ograniczam je
** w zależności od wielkości naczynia żaroodpornego, chodzi o to, aby zalać cukinie to 3/4 jej wysokości, tak, aby bulion nie dotykał farszu

Wykonanie:
Kuskus przygotowuję wg przepisu na opakowaniu. Cukinie myję, przecinam na pół, wydrążam środek. Smaruję 'wnętrze' koncentratem pomidorowym, posypuję przyprawy. Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażam cebulkę z małą garstką wody, dodaję w kolejności pieczarki, pomidory, smażę wszystko razem. Pod koniec dodaję kuskus. Przyprawiam (bez przyprawiania już było błogie). Dodaję serek wiejski. Nadziewam cukinie. Wkładam do naczynia żaroodpornego, dolewam bulionu. Piekę w temp. 180*C przez 30 minut. 

SMACZNEGO!:)

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam cukinię, ale jeszcze nie robiłam takiej nadziewanej. Muszę spróbować, bo wygląda apetycznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak tylko kupię kuskus (przymierzam się od roku :P) to muszę wypróbować ten przepis, bo jestem zdecydowaną fanką cukinii! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmmm
    moja mama zawsze nadziewala ryzem i miesem mielonym, ale Twoj przepis mnie kusi

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam tyle kuskusa i nie bardzo wiedziałam jak go wykorzystać. Przepis brzmi bardzo apetycznie. Na pewno wypróbuje jak pojawi się cukinia ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. A moge dodać oleju zamiast oliwy? Wiem, że smak sie pogorszy, ale oliwa jest cholernie droga...

    OdpowiedzUsuń