Znowu słoneczko zawitało, a wczoraj już była jesień. :) Dzisiaj jadę oglądać stancję, mam nadzieję, że spełni moje wymagania. A dzisiaj cukinia na francuskim spodzie. :) Syte jedzonko, jeden kwadracik potrafi nasycić, z opakowania 1 ciasta wyszło mi 8 sporych kwadratów. Użyłam płatu ciasta 500g, stwierdzam, że najlepsze jednak jest to Biedronkowe.
Cukinia na francuskim spodzie
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 średnia cukinia
- 1/2 opakowania jogurtu naturalnego
- 1 jajo
- ser żółty do posypania (nie wiem ile go użyłam, dawałam na oko ;))
- 1 główka czosnku (kocham!)
- przyprawy: zioła prowansalskie, pieprz ziołowy i czarny, bazylia
Wykonanie:
Ciasto podzieliłam na mniejsze kwadraty, zagięłam każdy bok do środka. Kwadraty posmarowałam wymieszanym jogurtem z jajem i dodatkiem przypraw. Ułożyłam umytą, pokrojoną w okręgi cukinię, posypałam na nią bazylię i pieprz ziołowy. Położyłam na samą górę ser żółty. Piekłam ok 20 minut w 190*C.
SMACZNEGO!:)
uwielbiam takie pomysly z cukinia w roli glownej :-)
OdpowiedzUsuńTrzymam kciuki za stancję i kradnę cukinię! ;)
OdpowiedzUsuńJa wczoraj robiłam z biedronkowego. ;) A te kwadraty zrobię, kiedy następnym arzem kupię ciasto. :)
OdpowiedzUsuńCiasto jeste niezastąpione;). A mozna nie dodawać jaja?
OdpowiedzUsuńpewnie, że można :)
UsuńMniam :) cukinia rządzi we wszystkich postaciach!
OdpowiedzUsuń