czwartek, 12 lipca 2012

Sycące placuszki otrębowe

Kolacja prawie jak codzienny obiad... ;) Ale za to pyyyszna. Placuszki składające się głównie z błonnika z dodatkiem suszonych pomidorów i serka wiejskiego, który podczas smażenia ulega roztopieniu i się ciągnie. :) Taka dietetyczna mozzarella... Tu dziękuję pannie M. za zainicjowanie pomysłu na to danie. 

Placki otrębowe 

Składniki:
  • 3 łyżki otrąb owsianych
  • 2 łyżki otrąb pszennych 
  • 3 pomidory suszone
  • 2 łyżki serka wiejskiego 
  • 1 jajo 
  • kropla oliwy z oliwek 
  • przyprawy*: czosnek granulowany, pieprz ziołowy

*osobiście dodałabym jeszcze zieleniny, np. pietruszki, szczypiorku, ale nie miałam niestety. 

Wykonanie:
Wszystko razem mieszam, smażę z obu stron. Dodaję serek wiejski, który został niewykorzystany. 

SMACZNEGO!:)

3 komentarze:

  1. mm, jadlam kiedys takie placuszki z serka wiejskiego, sa naprawde pyszne! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno nie jadłam wytrawnych placków. Muszę spróbować takich na bazie serka wiejskiego:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. o proszę, nie wiedziałam, że serek wiejski się ciągnie po usmażeniu. W takim razie muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń