Po ciężkiej nocy i ciągnącym się dniu na praktykach miałam ochotę zjeść coś lekkiego. :) Szybkie danie z przepysznych brokułów polane sosem oczywiście czosnkowym. ;) Kolor spowodowany jest dodatkiem mąki żytniej. Lekko strawne będą przy użyciu mąki pszennej.
Placuszki brokułowe
Składniki (na 5 grubszych placków):
- 1 jajo
- ok 225g brokułów
- 1/2 szklanki mąki żytniej
- niepełna łyżeczka proszku do pieczenia
- 100-125g sera twarogowego chudego
- przyprawy:czosnek, bazylia, koperek, pieprz ziołowy, pieprz czarny
Sos czosnkowy (składniki do polania 5 placków;)):
- 1/2 opakowania jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- koperek suszony, czosnek suszony (czosneklove)
Wykonanie:
Brokuły zalewam wrzątkiem, odstawiam na max 5 minut. Między czasie w misce mieszam jajo, mąkę, proszek do pieczenia, pokruszony ser twarogowy. Miękkie brokuły siekam na małe części i dodaję do pozostałych składników. Przyprawiam. Formuję placki i piekę w piekarniku w 180*C przez 30 minut.
Sos: do jogurtu naturalnego dodaję wyciśnięty czosnek, koperek i czosnek suszony, mieszam.
SMACZNEGO!:)
Wyglądają pysznie i sycąco :)
OdpowiedzUsuńMusisz zrobić takie dla siebie i Tatki :)
UsuńWyglądają pysznie, ale smaczniej by było chyba usmazyc ;)
OdpowiedzUsuńZapewne, ale takie zdrowsze.:)
Usuńbędę próbował cos takiego skonstruować
Usuńzobaczymy
UsuńUwielbiam brokuły, ale tak ich jeszcze nie jadłam. Muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńPróbuj, próbuj i daj znać jak Ci smakowały :)
UsuńBrokuły są pyszne!! W takim wydaniu musza być pyszne! :)
OdpowiedzUsuńZ brokułów? No, na pewno spróbuję, uwielbiam te warzywa :) Świetny blog, coś czuję, że znajdę tu jeszcze dużo ciekawych przepisów.
OdpowiedzUsuńPolecam z całego serca :)
Usuńmhmhm, dodaję do listy dań, które muszę wykonać. Zwłaszcza, że w składzie jest brokuł ;)
OdpowiedzUsuńI już wiem, co mam dzisiaj na obiad :D
OdpowiedzUsuńpycha, pycha, pycha! polecam ;) wspaniały blog pełen inspiracji ;)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne! dodałam trochę bułki tartej żeby łatwiej je formować i najogólniej rzecz ujmując-polecam! :)
OdpowiedzUsuńNajbardziej brokuły lubię surowe, maczane w jakimś sosie, najlepiej pikantnym, czy np. w guacamole.
OdpowiedzUsuńAle te placuszki kuszą, więc z dużym prawdopodobieństwem i w tej formie brokuły będę konsumował. :)
Jaka konsystencja powinna wyjść z tych składników?
OdpowiedzUsuńU mnie wyszły zwarte, ale to zależy jakiej mąki się doda i jaką ilość :)
UsuńJaka konsystencja powinna wyjść z tych składników?
OdpowiedzUsuńBrokuly nie trzeba gotowac?
OdpowiedzUsuńNie, bo będą zbyt miękkie i mogą się rozwalać. :) Oczywiście jeśli chcesz to możesz je podgotować. Ja jestem zwolenniczką jednak zaparzania ich, nawet jeśli dodaję je do obiadu. :)
Usuńto jeszcze lepiej , dzieki :P
OdpowiedzUsuńProszę:)
Usuń