A oto i mój obiadek, lekka zapiekanka warzywna z tofu na szybko. :) Sycąca i lekka, ot co.
Jedliście kiedyś kwiaty cukinii w cieście naleśnikowym, tak, nie? Jak nie to polecam, uwielbiam! :)
Składniki (na 1 porcję/2 małe):
- 1/2 małej cukini
- 1 marchew
- 1 ziemniak
- ok 100g tofu czosnkowego
- 6 pomidorów suszonych
- 4 pomidorki koktajlowe
- 2 garstki różyczek brokułów (miałam resztkę w zamrażarce to dodałam;) )
- 1 niepełne opakowanie jogurtu greckiego light
- szczypiorek
- 4 ząbki czosnku
- przyprawy: szczypta soli, pieprz czosnkowy, ziołowy, zioła prowansalskie
Wykonanie:
Brokuły i marchew oraz ziemniak zalewam na chwilę wrzątkiem. Między czasie obieram cukinię i kroję ją w kostkę, tak samo jak tofu. Pomidory suszone kroję na małe cząstki, a koktajlowe przecinam na pół. Odcedzam brokuły, marchew kroję w kółka, a ziemniaka w kostkę. Wszystkie warzywa mieszam razem wraz z tofu. Do jogurtu wyciskam czosnek, dodaję pocięty szczypiorek, przyprawy. Wszystko razem mieszam i przekładam do formy do pieczenia. Piekę 20 minut w 180*.
SMACZNEGO!:)
uwielbiam warzywne zapiekanki! :-)
OdpowiedzUsuńw wersji bez tofu poproszę :P
OdpowiedzUsuń