piątek, 24 sierpnia 2012

A dzisiaj was zapiekę...pod chmurką

Dzisiaj miałam ogromną ochotę na makaronową potrawę, postanowiłam zapiec tortellini, są takie pyszniutkie. :) Zapiekane ze szpinakiem, pod lekką chmurką naprawdę smakują rewelacyjnie. :)

Zapiekanka z tortellini i szpinaku

Składniki:


  • 3/4 opakowania tortellini- ja użyłam grzybowe, bo takie miałam 
  • ok 300g szpinaku
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 1 kulka mozzarelli
  • 1 jajo
  • przyprawy:czosnek granulowany, pieprz ziołowy, pieprz czarny, zioła prowansalskie
  • 1 łyżka oleju rzepakowego+ tłuszcz do natłuszczenia formy

Wykonanie:
Tortellini gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy olej, na którym podsmażamy cebulę, po zarumienieniu dodajemy czosnek i szpinak. Smażymy do rozmrożenia. Przyprawiamy. W miseczce mieszamy mozzarellę, jajo i jogurt naturalny. Również lekko przyprawiamy. Naczynie do zapiekania smarujemy delikatnie tłuszczem, wkładamy ugotowane tortellini wymieszane ze szpinakiem. Polewamy "sosem". Pieczemy ok 25 minut w 180*C. Na ostatnie 10 włączyłam termobieg. 

*Szpinak możemy wcześniej rozmrozić. 

** Polecam dodać do dania prażony słonecznik.

SMACZNEGO!:)



5 komentarzy:

  1. Tortellini zawsze przypominają mi moje najukochańsze uszka i pomagają przetrwać ten czas kiedy do świąt jeszcze daleko ;).

    OdpowiedzUsuń
  2. tez sie dzisiaj zajadalam makaronem! :) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mm, uwielbiam takie makaronowe zapiekanki. :) Ze szpinakiem chyba najbardziej.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam zapiekany makaron:-)

    OdpowiedzUsuń