Miałam ochotę na pizze to zrobiłam taką, po której moje myśli będą nadal pozytywne.:) Nigdy nie robiłam jeszcze brokułowego ciasta, a muszę przyznać, że jest naprawdę rewelacyjne. Szkoda, że nie widać na zdjęciu jak wygląda ciasto, ale to wszystko wina nadmiaru składników "na górze". Jeszcze wspomnę, że moje mogłoby być gęstsze, ale to kwestia dodania do niego większej ilości otrąb, bądź siemia lnianego. Co najfajniejsze, pizze robi się bardzo szybko. Polecam!
Dietetyczna pizza na brokułowym spodzie:
Składniki:
Na ciasto:
- 1 brokuł
- 1 jajo
- 6 łyżek otrąb owsianych (możecie wymieszać swoje ulubione; ja dałam 4 łyżki, to było za mało)
- 1/2 opakowania mozzarelli light
- przyprawy: zioła prowansalskie, pieprz czarny i ziołowy, czosnek granulowany
- 1/2 opakowania średniego słoiczka koncentratu pomidorowego
- zioła prowansalskie
* można zrobić swój własny sos na bazie pomidorów, jednak ja nie miałam ich pod ręką
Wierzch:
- ok 100g kukurydzy z puszki
- ok 150g pieczarek
- 1 mała cukinia
- 1/2 opakowania mozzarelli light
Wykonanie:
1) Podzielonego na różyczki, umytego i opruszonego solą brokuła ugotowałam na parze. Zmiksowałam blenderem, dodałam jajo, otręby, mozzarellę, zioła. Dokładnie wymieszałam składniki. Uformowałam kształt ciasta na pizzę, o średniej grubości.
2) Ciasto posmarowałam koncentratem pomidorowym wymieszanym z ziołami.
3) Umyte i pokrojone w cienkie półkręgi pieczarki ułożyłam na cieście, następnie kukurydzę i pokrojoną w plastry cukinię.
4) Piekłam 30 minut w 190*, w połowie czasu posypałam serem.
5) Podałam z sosem czosnkowym ( 1/2 jogurtu naturalnego + 4 ząbki czosnku)
*Jeśli nie posiadacie parowaru, najpierw podzielcie brokuł na różyczki, zagotujcie go, a po zagotowaniu postarajcie się usunąć jak największą ilość wody z niego i zblendujcie. Możecie również zblendowanego brokuła położyć na pieluszce i spróbować odcisnąć nadmiar pozostałej wody.
** Polecam piec na papierze do pieczenia, a nie jak ja na folii aluminiowej. Możecie ją lekko posmarować oliwą z oliwek.
*** Wg mnie dobrze byłoby piec pizzę w tortownicy, albo formie do tart, wtedy ciasto i składniki nam nie pospadają, albo się nie poprzesuwają.
SMACZNEGO!:)
O! widziałam już na kalafiorowym, ale na brokułowym jeszcze nigdy. :) Muszę spróbować, bo uwielbiam to warzywo.
OdpowiedzUsuńpomysł na 5+ ! :-) muszę zrobić!
OdpowiedzUsuńbrokułowa ,pycha ! na pewno się skuszę ;d
OdpowiedzUsuńZaskakujący ten brokułowy spód:-))
OdpowiedzUsuńBrokułowe ciasto bardzo do mnie przemawia :) Aż mi ślinka pociekła.
OdpowiedzUsuńNigdy bym nie wpadła na taka pizzę, bedzie trzeba wypróbować;)
OdpowiedzUsuńwidze fanka pizzy:)) ja na razie 4 wersje wymyśliłam, a najlepsze jest to , ze można je jeść często, bo maja mało kalorii:))
OdpowiedzUsuńCo za oryginalny przepis. Uwielbiam warzywa, a brokuły są jednymi z moich ulubionych. Już wiem co będzie moim dzisiejszym obiadkiem. :D
OdpowiedzUsuńZrobilam dzisiaj i muszę przyznac ze bardzo dobre i mega syte Polecam
OdpowiedzUsuńczy można czymś zastąpić mozzarelle?:>
OdpowiedzUsuńPoleciłabym serkiem wiejskim jeśli szukasz alternatywny mniej kalorycznej, bądź serem podpuszczkowym:)
Usuńchodzi o absolutny brak nabiału, jestem weganką :) a wegańskich zamienników typu wegański ser nie toleruję z zasady. do czego właściwie ta mozarelka służy? :>
OdpowiedzUsuńRozumiem, nie sprecyzowałaś tego co ode mnie oczekujesz :) Mozzarella jest to jak zapewne wiesz ser, a dałam go do pizzy, bo ma on tendencję do ciągnięcia po roztopieniu. Wiem, że jest dużo zamienników serowych przeznaczonych dla wegan. Możesz je użyć, albo pominąć, bądź dodać tofu, aby urozmaicić smak pizzy. :)
UsuńUwielbiam brokuły i pizze też, czyli dla mnie przepis idealny. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńJesli chciałabym zamienic mozzarelle na serek wiejski to ile go powinnam uzyc? :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że pół serka wiejskiego po odsączeniu z serwatki jest dobrą ilością. Oczywiście im więcej tym lepszy efekt "sera". :)
Usuń