środa, 15 sierpnia 2012

Cukiniowe kratki z lodami

Dzisiejsza noc pełna wrażeń, dlatego na rozluźnienie emocji śniadanie na słodko. Coraz bardziej przekonuję się do tego typu śniadań jeśli mam ochotę na coś słodkiego od kilku dni. Dzisiaj gofry z cukinią o nucie cynamonowej. :) Zdecydowanie nie powtórzyła się historia z ostatniej próby zrobienia gofrów brokułowych (Klik). Podałam je z lodami, świetne połączenie.


Gofry cukiniowe

Składniki (12 gofrów):
  • 1,5 cukini
  • 1,5 szklanki mąki*
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do deserów
  • 1/3 szklanka cukru,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • 2 duże jajka,
  • 1 łyżeczka olejki śmietankowego
*ja dałam ok 3 szklanek mąki, gdyż wcześniej nie zostawiłam cukini, aby puściła sok, by go odlać więc moje ciasto byłoby wtedy za rzadkie. Polecam przed przyrządzaniem dania starkować cukinię na grubych oczkach następnie opruszyć solą i pozostawić na 30 minut, później odlać zebrany sok. 

Wykonanie:
Cukinię starkowaną i odsączoną z soku mieszamy z pozostałymi składnikami na jednolitą masę. Gofrownice dobrze rozgrzać, piec do uzyskania ładnego koloru. Moje gofry właśnie takie były, niestety od razu mi je ukradziono i zjedzono... ;)

SMACZNEGO!:)

13 komentarzy:

  1. Muszę takie zrobić. :) Cukinia sprawdza się chyba we wszystkim.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pomysł rewelacyjny, cukinia nie należy jednak do psiankowatych muszę więc odrzucić przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. Naprawdę fajne, zapisuję;)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetny pomysł na gofry! a podanie ich z lodami to jeszcze lepszy pomysł! *.*

    OdpowiedzUsuń
  5. Zaskoczyłaś mnie tym pomysłem na wykorzystanie cukinii:) // a co do pizzy, to ja takie pochłaniam na śniadanie;) a że nie mają za wiele kalorii to można i nawet codziennie ;))

    OdpowiedzUsuń
  6. dla mnie ryż z jabłkami to też smak dzieciństwa! zdecydowanie! ^^

    OdpowiedzUsuń
  7. Cukinia na słodko?? A myślałam, że to się zalicza do dań keczupowatych :D ale jasne że spróbuje, tylko może zrobie z nich placki tak jak Ci wyszło z brokułami, bo nie dorobiłam sie gofrownicy jeszcze :) ale sam pomysł kozacki

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawe! Szkoda, że nie mam gofrownicy.

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny pomysł na wykorzystanie cukinii. Dlaczego ja na niego nie wpadłam?!:P

    OdpowiedzUsuń
  10. Wiesz może czymvzastapic jajko. ..myślę ze siemie lniane zmielone lub sjribia ziemniaczana moze byc dobrym kleidłem bo moj alergik nie może jajek a ten przepis bbardzo przypadł mi do gustu pozdrawiam ciepło...O i jeszcz tak się zastanawiam co zarobić z tym ciastem z fasoli by nic pozbyć się jajka..robiłam z ale dla siebie i jest meeega�� ale teraz musze wykombibiwac bez....? Liczę na pomoc zl☺ Edzia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że dobrym rozwiązaniem będzie "papka" z siemienia lnianego np. 2 łyżki mielonego siemienia zalej 1/5 szklanki gorącej wody i zostaw do napęcznienia (ok 3-5 minut). 1 czubata łyżka kleistej masy=1 jajo. Ewentualnie można w taki podobny sposób postąpić ze zmielonymi płatkami owsianymi: 1 łyżkę zmielonych płatków zalewamy 3 łyżkami gorącej wody. Po napęcznieniu daje to zamiennik 1 jaja. Trzecim sposobem może być np mieszanina z mąki kukurydzianej/sojowej: łyżkę mąki zalewamy dwoma łyżkami wody. Powstała papka daje zamiennik 1 jaja. Jednak ta opcja bardziej pasuje do panierowania kotletów bądź ryb.

      Cieszę się, że przepisy Pani smakują. :)

      Usuń