niedziela, 12 sierpnia 2012

Brokułowe gofro-placki

Spontaniczny wypad do Wwa póki co należy do udanych. Jednak jeszcze z rana zdążyłam zrobić Babci placki na śniadanie. Co prawda miały być to gofry, ale nie dałam rady z jej PRL'owską gofrownicą metalową. A tak lubię gofry, mój smak dzieciństwa! Może spróbuję je zrobić jeszcze u siebie. :) 
A Wy lubicie "wytrawne" gofery?;)

Gofry brokułowe*
Składniki:
500g brokułów
1 kostka sera twarogowego chudego (ja dałam twaróg mojej Babci:D)
1,5 szklanki mleka
2 jaja
2 szklanki mąki ( u mnie żytnia i pszenna)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
1 średnia cebula
3-4 ząbki czosnku
oliwa z oliwek 
przyprawy: sól, pieprz czarny, oregano, pieprz cayenne 

Wykonanie:
Brokuł ugotować. Między czasie poddusić cebulę na łyżeczce oliwy i wodzie. Twaróg wraz z ugotowanym brokułem rozcisnąć na drobną masę. Dodać pozostałe składniki. Smażyć (w moim wypadku, ale przy robieniu gofrów piec w gofrownicy) do uzyskania ładnego koloru. Super smakują z sosem czosnkowym. 

*U mnie placki ze względu na moje dwie lewe ręce. 

SMACZNEGO!:)


10 komentarzy:

  1. Ciekawy pomysł, naprawdę. Podoba mi się. :) Do przetestowania.

    OdpowiedzUsuń
  2. ja nie wiem czy lubię, bo nigdy nie jadłam wytrawnych gofrów, ale wiem, ze na pewno chętnie bym ich spróbowała:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Niezwykle ciekawy przepis i smaczny pomysł na przemycenie warzyw;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Brzmi nieźle, smakuje pewnie też:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. O ja, brokułowe gofry? Nie wpadłabym na to, brzmi ekstra!

    OdpowiedzUsuń
  6. co za genialny pomysl! jestem pod wrazeniem! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeszcze nigdy nie jadłam wytrawnych goferów :P.

    OdpowiedzUsuń
  8. jesteś Bogiem! Zrobię je!

    OdpowiedzUsuń
  9. tak się zastanawiam, czy można zrezygnować z twarogu?

    OdpowiedzUsuń