Spontaniczny wypad do Wwa póki co należy do udanych. Jednak jeszcze z rana zdążyłam zrobić Babci placki na śniadanie. Co prawda miały być to gofry, ale nie dałam rady z jej PRL'owską gofrownicą metalową. A tak lubię gofry, mój smak dzieciństwa! Może spróbuję je zrobić jeszcze u siebie. :)
A Wy lubicie "wytrawne" gofery?;)
Gofry brokułowe*
Składniki:
500g brokułów
1 kostka sera twarogowego chudego (ja dałam twaróg mojej Babci:D)
1,5 szklanki mleka
2 jaja
2 szklanki mąki ( u mnie żytnia i pszenna)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 średnia cebula
3-4 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
przyprawy: sól, pieprz czarny, oregano, pieprz cayenne
Wykonanie:
Brokuł ugotować. Między czasie poddusić cebulę na łyżeczce oliwy i wodzie. Twaróg wraz z ugotowanym brokułem rozcisnąć na drobną masę. Dodać pozostałe składniki. Smażyć (w moim wypadku, ale przy robieniu gofrów piec w gofrownicy) do uzyskania ładnego koloru. Super smakują z sosem czosnkowym.
*U mnie placki ze względu na moje dwie lewe ręce.
SMACZNEGO!:)
Ciekawy pomysł, naprawdę. Podoba mi się. :) Do przetestowania.
OdpowiedzUsuńja nie wiem czy lubię, bo nigdy nie jadłam wytrawnych gofrów, ale wiem, ze na pewno chętnie bym ich spróbowała:)
OdpowiedzUsuńNiezwykle ciekawy przepis i smaczny pomysł na przemycenie warzyw;)
OdpowiedzUsuńBrzmi nieźle, smakuje pewnie też:-)
OdpowiedzUsuńO ja, brokułowe gofry? Nie wpadłabym na to, brzmi ekstra!
OdpowiedzUsuńco za genialny pomysl! jestem pod wrazeniem! :)
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie jadłam wytrawnych goferów :P.
OdpowiedzUsuńjesteś Bogiem! Zrobię je!
OdpowiedzUsuńtak się zastanawiam, czy można zrezygnować z twarogu?
OdpowiedzUsuńmyślę, że tak :)
Usuń