W sobotni poranek ciężko wstać do pracy, ale można chociaż umilić go sobie poprzez pożywne śniadanie. Zdecydowałam się spróbować owsiankę budyniową. Przypadła mi do gusty chociaż nie jestem zwolenniczką budyniu, ale z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że ją polecam jako alternatywę normalnej owsianki.
Owsianka budyniowa
Składniki:
- 3 łyżki płatków owsianych
- 2/3 szklanki wody (ewentualnie mleka)
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżka proszku budyniowego (ja dałam malinowy)
- garść borówek amerykańskich
- 2 łyżeczki słonecznika
- * 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego (opcjonalnie)
Wykonanie:
Wodę doprowadzamy do wrzątku, dodajemy płatki i gotujemy. Między czasie mieszamy proszek budyniowy z mlekiem, następnie dodając go do płatków. Gotujemy do zgęstnięcia, dodajemy cukier, jeśli lubimy nutkę słodyczy. Posypujemy borówkami i słonecznikiem, bądź innymi owocami/ziarnami.
SMACZNEGO!:)
Uwielbiam owsianki budyniowe. Ich smak jest przecudowny!
OdpowiedzUsuńZostałaś otagowana: http://misiakowe-pole.blogspot.com/2012/08/49.html ;).
Z borówkami, mniam!
OdpowiedzUsuńjeszcze nie spróbowałam takiej budyniowej, ale chętnie..:)
OdpowiedzUsuńO, i łatwe do zrobienia dla mnie :D Jesteś prawdziwą kopalnią pomysłów!
OdpowiedzUsuńOwsianka to najlepsze śniadanie, pyszna :)
OdpowiedzUsuńNie jestem fanką owsianek, ale na tą to nawet nabrałam apetytu:)
OdpowiedzUsuńod wczoraj budyniowa to moja ulubiona <3
OdpowiedzUsuń