Kolejny pełen wrażeń dzień, od soboty moje motto brzmi: "dzień bez wrażeń, dniem straconym". Na szybką kolację i jutrzejszy obiad wyczarowałam oto te placuszki. Ponownie stwierdzam, że najlepsze potrawy wychodzą z resztek. Placuszki wyszły mi sporej średnicy, tylko i wyłącznie z lenistwa i braku czasu na pieczenie ich po kilka blach. Podałam je z jogurtem naturalnym.
Placki z kukurydzą
Składniki (na 11 dużych placków):
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 2 jaja
- 1 duża puszka kukurydzy
- 2 płaskie łyżki otrąb owsianych
- 1 szklanka mleka
- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 niepełna łyżeczka oliwy z oliwek
- przyprawy: pieprz ziołowy, zioła prowansalskie
- *jogurt naturalny do podania
Wykonanie:
Kukurydzę odcedzamy, między czasie mieszamy pozostałe składniki. Po odcedzeniu kukurydzy dodajemy ją do masy. Pieczemy na papierze przeznaczonym do tej czynności ok 30minut w 180*C- zawsze jednak lepiej obserwować nasze placki, bo 2 tura upiekła się szybciej. Można je również usmażyć, pewnie byłyby jeszcze lepsze, bo mniej hm suche.
SMACZNEGO!:)
ciekawy pomysl na buleczki! :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis :) Nigdy nie wpadłabym na taki pomysł. :) Muszą być pyszne, do ketchupu lub sera... albo i solo. :) Do zrobienia!
OdpowiedzUsuńFajny pomysł ;)
OdpowiedzUsuńLubie eksperymentować ze smakami, dlatego takie rzeczy wymyślam:) w smaku omlet calkiem niezły, a najważniejsze, ze na slodko:))
OdpowiedzUsuńPytałaś o to, gdzie kupić mąkę kokosową... Tak się składa, że wczoraj widziałam ją w sklepie Natu ze zdrową żywnością w Katowicach. A więc dotarła do Polski. Pani powiedziała, że kosztuje ok. 16zł/kg. Ja jednak pozostanę na razie przy samodzielnej produkcji.
UsuńPozdrawiam
fajnie wyglądają, a da sie je jakos zrobić na słodko?
OdpowiedzUsuńOczywiście, że da. Zamiast wytrawnych przypraw, po prostu daj te słodkie;)
UsuńMuszę i ja spróbować:) Pieczonych placków jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuń