środa, 22 sierpnia 2012

PIECZONE placko- bułeczki z kukurydzą!

Kolejny pełen wrażeń dzień, od soboty moje motto brzmi:  "dzień bez wrażeń, dniem straconym". Na szybką kolację i jutrzejszy obiad wyczarowałam oto te placuszki. Ponownie stwierdzam, że najlepsze potrawy wychodzą z resztek. Placuszki wyszły mi sporej średnicy, tylko i wyłącznie z lenistwa i braku czasu na pieczenie ich po kilka blach. Podałam je z jogurtem naturalnym. 


Placki z kukurydzą

Składniki (na 11 dużych placków):
  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej 
  • 2 jaja
  • 1 duża puszka kukurydzy
  • 2 płaskie łyżki otrąb owsianych 
  • 1 szklanka mleka
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  • 1/2  łyżeczki soli
  • 1 niepełna łyżeczka oliwy z oliwek 
  • przyprawy: pieprz ziołowy, zioła prowansalskie
  • *jogurt naturalny do podania

Wykonanie:
Kukurydzę odcedzamy, między czasie mieszamy pozostałe składniki. Po odcedzeniu kukurydzy dodajemy ją do masy. Pieczemy na papierze przeznaczonym do tej czynności ok 30minut w 180*C- zawsze jednak lepiej obserwować nasze placki, bo 2 tura upiekła się szybciej. Można je również usmażyć, pewnie byłyby jeszcze lepsze, bo mniej hm suche. 

SMACZNEGO!:)


Kukurydziane wariacje

8 komentarzy:

  1. ciekawy pomysl na buleczki! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis :) Nigdy nie wpadłabym na taki pomysł. :) Muszą być pyszne, do ketchupu lub sera... albo i solo. :) Do zrobienia!

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny pomysł ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubie eksperymentować ze smakami, dlatego takie rzeczy wymyślam:) w smaku omlet calkiem niezły, a najważniejsze, ze na slodko:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pytałaś o to, gdzie kupić mąkę kokosową... Tak się składa, że wczoraj widziałam ją w sklepie Natu ze zdrową żywnością w Katowicach. A więc dotarła do Polski. Pani powiedziała, że kosztuje ok. 16zł/kg. Ja jednak pozostanę na razie przy samodzielnej produkcji.

      Pozdrawiam

      Usuń
  5. fajnie wyglądają, a da sie je jakos zrobić na słodko?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że da. Zamiast wytrawnych przypraw, po prostu daj te słodkie;)

      Usuń
  6. Muszę i ja spróbować:) Pieczonych placków jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń