środa, 1 sierpnia 2012

Risotto cukiniowo- kurkowe z fetą

W końcu kupiłam kurki, które znalazły się na mojej długiej liście dzisiejszych zakupów. Nie sądziłam, że są one tak smaczne. Mogę śmiało powiedzieć, że je polecam i w głowie mam kolejne pomysły na potrawy z nimi. Może jutro coś się pojawi z nich na śniadanko? :) A co Wy macie jutro na śniadanko?

Risotto 

Składniki (2 średnie porcje):
  • 100g ryżu do risotto- Arborio
  • ok 200g kurek 
  • 1/2 średniej cukini
  • 600ml bulionu 
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/3 opakowania fety (dałam 1/2, wg mnie 1/3 lepiej wpłynęłaby na smak)
  • 2 łyżeczki masła
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek 
  • pieprz czarny (najlepszy z młynka)
  • szczypiorek

Wykonanie:
Cebulę podsmażam na maśle i oliwie, dodaję do niej umyte, podzielone na mniejsze części kurki oraz startą na grubych oczkach cukinię. Duszę przez chwilę. Dodaję ryż i smażę razem wszystko przez ok 3 minuty następnie stopniowo wlewam po chochli bulionu mieszając co jakiś czas. Dodaję kolejną chochlę, gdy ryż wchłonie poprzednią "dawkę" bulionu. Przy ostatniej chochli dodaję pieprz oraz pokrojoną w kostkę fetę. Pozwalam wchłonąć dla ryżu ostatnią chochlę bulionu, po czym przykryłam naczynie i odstawiłam na ok 5 minut do "dojścia" potrawy. Posypałam szczypiorkiem. 

SMACZNEGO!:)


9 komentarzy:

  1. O rany, ale to pięknie wygląda. A na śniadanie... kanapki? :p

    OdpowiedzUsuń
  2. to ja Ci zrobie takie gofry, a Ty mi takie pyszne risotto! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. juz zaczynam robic miejsce w brzuchu :D:D

    OdpowiedzUsuń
  4. ja uwielbiam czysty smak kurek, no może z jakimś suszonym pomidorkiem :D
    mniam :D
    pozdrawiam ciepło,
    szana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie lubię grzybów, ale kurki to wyjątek :) Twoje risotto wygląda bardzo apetycznie. Muszę się wybrać do lasu po grzybki i spróbuję je zrobić. Chociaż bez fety, bo wszystko inne dam radę zastąpić bardzo łatwo ;) To strasznie lubię, że Twoje przepisy są łatwe w przekształceniu w wersję wega!

    OdpowiedzUsuń
  6. W moim domu co roku zawsze pojawia się ogromna ilość grzybów, ale praktycznie nigdy nie ma tam kurków! Musze koniecznie spróbować :).

    OdpowiedzUsuń
  7. No muszę przyznać, że to risotto wygląda bardzo apetycznie i zachęca do zrobienia:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubie risotto :) zastanawiam się jakbym to przystosowała na moje warunki, to czy by to wyszło: zwykły ryż, pieczarki zamiast kurek, czosnek granulowany zamiast ząbków, bez szczypiorku i na pewno da sie jakos tam umieścić keczup :>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spokojnie rób tak :) możesz użyć też zwykłego ryżu, tylko będzie on wymagał większej ilości bulionu.

      Usuń