Najlepsze, najprostsze dania wychodzą, gdy zostają nam resztki składników i trzeba je jakoś wykorzystać. ;) Babci został makaron i cukinia, więc żarówka się zaświeciła i zapiekanka makaronowo- cukiniowa powstała.
Zapiekanka makaronowo- cukiniowa
Składniki:
- Makaron
- 1/2 dużej cukini
- 2 jaja
- 1 opakowanie małego jogurtu naturalnego
- 2 małe cebule
- 1 główka czosnku
- ser podpuszczkowy
- masło do posmarowania naczynia do zapiekania
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego do podsmażania
- przyprawy: pieprz czarny, ziołowy, oregano, bazylia, sól
*Wybaczcie brak prawidłowych proporcji, ale wrzucałam resztki z lodówki
Wykonanie:
Makaron gotuję al dente. Cebulę, obieram, szatkuję, podsmażam na oleju z dodatkiem wody. Gdy się zarumieni dodaję wyciśnięte ząbki czosnku. Chwilę podsmażam. Między czasie cukinię myję, kroję na plastry. Jaja mieszam z jogurtem i starkowanym na dużych oczkach serem. Dodaję podsmażoną cebulę z czosnkiem. Przyprawiam. Naczynie smaruję masłem, wkładam makaron, polewam "sosem", układam pierwszą warstwę cukini, polewam "sosem", następnie drugą i polewam. Piekę w piekarniku w 190*C przez 30 minut.
** Polecam sprawdzać co jakiś czas nasze danie, ja piekłam w starym piekarniku stąd temperatura i czas.
SMACZNEGO!:)
Uwielbiam takie dania z resztek. Niby nic nie ma, ale jednak da się stworzyć coś, co zaskakuje dobrym smakiem :)
OdpowiedzUsuńresztkowe dania sa najlepsze! ale najgorsze jest w nich to, ze pozniej nigdy nie pamietam, czego ile dalam :D:D i nie moge tego odtworzyc :D
OdpowiedzUsuńAww, wygląda super i nie dziwię się, że tak Ci smakowała ;d.
OdpowiedzUsuńKuchenna artystka! wygląda pyszniutko ;*
OdpowiedzUsuńBez mięsa u mnie by nie przeszło w domu, ale dla mnie jak najbardziej pasuje:-)
OdpowiedzUsuńZgadzam się, że dania z resztek są najlepsze, szkoda tylko, że tak trudno je odtworzyć ;) Popieram podsmażanie na oleju rzepakowym, ale naczynie też bym nim od razu wysmarowała, zamiast masła - olej jest zdrowszy dla serca :)
OdpowiedzUsuń