Po wczorajszym obiedzie została mi jeszcze kasza gryczana więc trzeba było ją wykorzystać. Nie lubię wyrzucać i marnować jedzenia. Nie kombinowałam za dużo, bo niestety nie mam na to czasu (jutro ostatni egzamin), a jedzenie wyszło naprawdę smaczne. Słodko-kwaśny sosik za drobne pieniądze. Zostało mi trochę sosu, do czego ja go jutro dodam, hmm?:)
Kasza gryczana z sosem pomidorowym
Składniki na 2 porcje (a nawet 3, w zależności kto ile lubi sosu;)):
- torebka kaszy gryczanej
- 250g pieczarek
- 400g pomidorów z puszki
- 1 marchewka
- 1 płaska łyżka siemienia lnianego
- 1 cebula
- 1łyżeczka oliwy z oliwek
- przyprawy: pieprz czarny, ziołowy, bazylia, oregano
Wykonanie:
Siemię lniane zalewamy wrzątkiem (przed rozpoczęciem gotowania) i odstawiamy na ok 15 minut. Kaszę gryczaną gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Między czasie szatkujemy cebulę i podsmażamy na oliwie z oliwek- ja dolewam wody, marchew myjemy, obieramy, kroimy w cienkie paseczki i wrzucamy do cebuli. Gdy marchew i cebula zmięknie wrzucamy na patelnie umyte, pokrojone pieczarki i siemię lniane. Mieszamy, chwilę razem smażymy. Następnie dodajemy pomidory z puszki i razem smażymy, ok 10 minut.* Polewamy kaszę gryczaną sosem.
*To ile będziemy smażyć wszystko zależy od nas, jeśli ktoś lubi rzadkie sosy robi to dłużej, jeśli gęste, musi trochę poczekać aż woda odparuje. ;)
SMACZNEGO! :)
PS Pamiętajcie o spożywaniu duuuużej ilości płynów!
Uwielbiam kaszę gryczaną! Zwłaszcza jeżeli chodzi jeszcze o pomidorki :D.
OdpowiedzUsuńZainspirowałaś mnie do nowego dania: gotuje kasze i podaje z sosem słodko-kwaśnym z biedronki :D
OdpowiedzUsuńCała przyjemność po mojej stronie :D
Usuńa masz moze jakies przepisy z kasza syryjska ? najlepiej szybki i proste.
OdpowiedzUsuńIle dajesz siemienia lnianego?
OdpowiedzUsuńwitam :) trafiłam dzisiaj na Twój przepis :) zrobiłam, ale z małą modyfikacją.. bez pieczarek, bo nie miałam akurat w domu, za to z papryką, czosnkiem, odrobinką chilli i bazylii :) pycha!
OdpowiedzUsuń