Bardzo smakowita słodka "przekąska", idealna na niedzielne popołudnia przy herbacie lub kawie. :)
Tarta z panną cottą i truskawkami
Składniki
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g cukru pudru
- 125 g masła w temperaturze pokojowej
- 1 jajo
- szczypta soli
Panna Cotta:
- 250 g śmietanki
- cukier waniliowy
- ok 200 g truskawek
- 1 szklanka cukru pudru
- 1/3 szklanki wrzątku
- 3 łyżeczki żelatyny*
*wg mnie można zastąpić galaretką owocową żelatyną, gdyby ktoś nie lubił połączeń żelatyny z słodkimi produktami
Wykonanie:
Ciasto: Na blat wysypuję mąkę, dodaję cukier puder i masło. Szatkuję aż do połączenia się składników. Następnie dodaję jajo i sól, zagniatam. Ciasto umieszczam w woreczku do lodówki na 30 minut. Gdy minie czas, ciasto wałkuję i umieszczam w formie (ja piekłam w tortownicy) wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Odcinam nadmiar ciasta. Piekę 20-25 minut w 200*C. Należy kontrolować czas, zbyt długie pieczenie doprowadza do stwardnienia ciasta.
Wierzch tarty: Żelatynę rozpuszczam we wrzątku. W rondelku zagotowuję żelatynę, śmietankę i cukier waniliowy, cukier puder. Doprowadzam do zagotowania. Studzę.
Lekko schłodzony krem wlewam stopniowo na ciasto, zaś gdy będzie schłodzony wstawiam do lodówki. Zazwyczaj chłodzenie zajmuje ok 2 godzin. W połowie czasu kroję na wierzch truskawki.
SMACZNEGO!:)
Wygląda przepysznie :D niedługo wypróbuje :)
OdpowiedzUsuńa po co sól do słodkiego dania?
OdpowiedzUsuńTo może się wydać irracjonalne, ale podkreśla ona słodycz gotowego produktu.
UsuńJakie Ty tworzysz smakołyki! Aż mi ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuń