poniedziałek, 25 czerwca 2012

Tarta z panną cottą i truskawkami



Bardzo smakowita słodka "przekąska", idealna na niedzielne popołudnia przy herbacie lub kawie. :) 

Tarta z panną cottą i truskawkami

Składniki
Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej 
  • 125 g cukru pudru
  • 125 g masła w temperaturze pokojowej 
  • 1 jajo
  • szczypta soli
Panna Cotta:
  • 250 g śmietanki 
  • cukier waniliowy
  • ok 200 g truskawek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1/3 szklanki wrzątku
  • 3 łyżeczki żelatyny*
*wg mnie można zastąpić galaretką owocową żelatyną, gdyby ktoś nie lubił połączeń żelatyny z słodkimi produktami

Wykonanie: 
Ciasto: Na blat wysypuję mąkę, dodaję cukier puder i masło. Szatkuję aż do połączenia się składników. Następnie dodaję jajo i sól, zagniatam. Ciasto umieszczam w woreczku do lodówki na 30 minut. Gdy minie czas, ciasto wałkuję i umieszczam w formie (ja piekłam w tortownicy) wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Odcinam nadmiar ciasta. Piekę 20-25 minut w 200*C. Należy kontrolować czas, zbyt długie pieczenie doprowadza do stwardnienia ciasta. 
Wierzch tarty: Żelatynę rozpuszczam we wrzątku. W rondelku zagotowuję żelatynę, śmietankę i cukier waniliowy, cukier puder. Doprowadzam do zagotowania. Studzę. 
Lekko schłodzony krem wlewam stopniowo na ciasto, zaś gdy będzie schłodzony wstawiam do lodówki. Zazwyczaj chłodzenie zajmuje ok 2 godzin. W połowie czasu kroję na wierzch truskawki. 

SMACZNEGO!:)

4 komentarze:

  1. Wygląda przepysznie :D niedługo wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a po co sól do słodkiego dania?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To może się wydać irracjonalne, ale podkreśla ona słodycz gotowego produktu.

      Usuń
  3. Jakie Ty tworzysz smakołyki! Aż mi ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń