Pizza
Składniki
Ciasto:
- 300g mąki pszennej (1szklanka=170g)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 170g letniej wody
- 3-4g drożdży
- 1g soli
- szczypta cukru
- zioła prowansalskie
Wierzch pizzy:
- 1 średni pomidor (uwaga: puszcza sok!)
- 1 puszka kukurydzy
- 3 plastry ulubionej szynki
- 250g pieczarek
- ser mozzarella ( w zależności od preferencji, ja dodałam 2 kulki )
- papryka konserwowa
Sos:
- mały słoiczek koncentratu pomidorowego 30%
- bazylia, oregano
- trochę wody do rozcieńczenia
Wykonanie:
Ciasto: Drożdże, cukier wsypuję do wody, mieszam. Pozostałe składniki wrzucam do miski, następnie dodaję wodę z drożdżami. Wszystko dokładnie wyrabiam do uzyskania gładkiej konsystencji ciasta. Przykrywam ściereczką i odstawiam na godzinę w celu powiększenia objętości ciasta.
Sos: Koncentrat pomidorowy rozcieńczam wodą do ulubionej konsystencji sosu, dodaję przyprawy.
Blachę tortową wykładam folią aluminiową i wkładam na nią ciasto dokładnie rozprowadzając je na całej wielkości blachy. Wierzch ciasta smaruję sosem. Następnie odpowiednio kładę: pieczarki*, kukurydzę,
paprykę, pieczarki, szynkę, pomidora. Piekę 15-17 minut w temperaturze 220*C. W połowie czasu dodaję ser.
*Pieczarki nie są podsmażane ze względu na ograniczenie przeze mnie
smażenia. :)
Smacznego!
Pieczarki nie są w takim razie poddane żadnej wstępnej obróbce? Wygląda pysznie ;D
OdpowiedzUsuńOczywiście zostały umyte i obrane z uszkodzonych, niejadalnych części. :)
OdpowiedzUsuń