Tort czekoladowy
Składniki:
na 1 biszkopt (ja użyłam dwóch):
- 5jajek
- niepełna szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1-2 łyżki kakao
krem:
- 400g śmietanki kremówki (np. łaciata)
- 1szklanka cukru pudru
- 2łyżeczki cukru waniliowego
- 500g serka mascarpone
- 3/4 tabliczki czekolady (dałam gorzką)
- wiórki kokosowe
- kakao
- dżem (np. powidła wiśniowe)
nasączenie biszkoptu:
- 1 szklanka wrzątku
- 2-3 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka cukru
do ozdabiania:
- migdały, wiórki kokosowe, orzechy włoskie ( na co macie ochotę)
Wykonanie:
Biszkopt: Białka ubijam, dodając stopniowo cukier na sztywną pianę. Po ubiciu dodaję stopniowo żółtka, mieszam. Dosypuję do masy stopniowo mąkę, delikatnie mieszam. Piekę w 180*C przez 35-50minut.
Biszkopt: Białka ubijam, dodając stopniowo cukier na sztywną pianę. Po ubiciu dodaję stopniowo żółtka, mieszam. Dosypuję do masy stopniowo mąkę, delikatnie mieszam. Piekę w 180*C przez 35-50minut.
Krem: Schłodzoną kremówkę ubijam z dodatkiem cukru pudru na sztywną pianę. Partiami dodaję serek mascarpone, miksuję. Odkładam trochę masy na jedną warstwę kokosową i do ozdabiania. Do reszty dodaję kakao i pokruszoną czekoladę. Miksuję delikatnie uważając, aby śmietana się nie rozwarstwiła. Do pozostałej masy -jasnej- dodaję wiórki kokosowe, miksuję.
Biszkopty dzielę na dwie części ( tutaj macie pole do popisu), nasączam rozpuszczonym kakao i cukrem we wrzątku. Następnie kładę dżem, masę, kolejny biszkopt nasączam i kładę dżem po czym jasną masę i kolejny biszkopt, aż do końca. Dekoruję górę tortu jasną masą, a boki ciemną. Na górę tortu posypuję kakao i pokruszoną czekoladę, migdały, a na boki wiórki kokosowe- dekoruję.
Tort chłodzę minimum 3 godziny. SMACZNEGO!:)
Można mi taki na urodziny zrobić :D
OdpowiedzUsuńProszę składać zamówienia :)
OdpowiedzUsuń