środa, 27 czerwca 2012

Wywar 2

Dostałam miłe słowa podziękowania za przygotowanie posta o wywarach, na tej podstawie postanowiłam napisać jeszcze dwie techniki przygotowania wywarów, tylko trochę innych- sami zobaczycie. :)

Wywar grzybowy:
Wywar ten sporządza się z grzybów suszonych, wcześniej namoczonych. Gotuje się w wodzie, w której się moczyły grzyby przez ok 30minut. Dodaje się pieprz ziarnisty, a pod koniec gotowania włoszczyznę* i natkę pietruszki, liście selera.

* Dla przypomnienia włoszczyzna to: marchew, pietruszka- korzeń, seler- korzeń, por, kapusta, cebula

Wywar owocowy:
Sporządza się go z kwaśnych, aromatycznych, kolorowych owoców. Po umyciu ich wkłada się obrane owoce do wrzącej wody*, gotuje powoli pod przykryciem. Można również użyć owoców świeżych, suszonych bądź mrożonych. Po ugotowaniu przeciera się owoce przez sito. 

*W wywarze owocowym produkty wrzuca się do wrzącej wody, w każdym innym do zimnej. :)


3 komentarze:

  1. Jeszcze nigdy nie robiłam wywaru owocowego! :D Może kiedyś spróbuję ;).

    /
    jeżeli chodzi o kontakt ze mną, pisz na: michaska07@gmail.com ;).

    OdpowiedzUsuń
  2. a do czego można użyć wywaru owocowego? do jagodzianki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przede wszystkim do zup ;) osoby na diecie lekkostrawnej będą na pewno zadowoleni z takiego wywaru.

      Usuń