sobota, 30 czerwca 2012

Placek otrębowy


Placek otrębowy, dietetyczna pizza... wszystko zależy od nas jak to nazwiemy. Ważne, że jest naprawdę smaczne i sycące. :) Niestety nie mam pojęcia gdzie wyczytałam ten przepis kilka dobrych miesięcy temu, jak nie rok, ale nadal jest w mojej kuchni i myślę, że nie zniknie. :)

Placek otrębowy

Składniki (tradycyjna forma na tartę):
Ciasto:

  • 1 serek wiejski (200g, 50g zazwyczaj odkładam do nadzienia)
  • 4,5łyżki otrąb pszennych
  • 4,5łyżki otrąb owsianych (mogą być same owsiane)
  • 2 jaja
  • 1łyżeczka proszku do pieczenia
  • zioła prowansalskie ( albo ulubione przyprawy ;) )

Nadzienie:

  • 130g pieczarek
  • 1 papryka
  • 5 pomidorków koktajlowych 
  • 50g serka wiejskiego 
  • 1 cebula
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • pieprz czarny, ziołowy, czosnek granulowany, bazylia, zioła prowansalskie

Sos do posmarowania ciasta:

  • 3 łyżki koncentratu
  • ulubione zioła (dałam zioła prowansalskie) 
  • woda
Wykonanie:

Ciasto: Po prostu wszystko mieszam i wkładam do formy :)
Nadzienie: Na oliwię podsmażam cebulę. Gdy się zarumieni dodaję pokrojone pieczarki, paprykę a na końcu pomidorki. Przyprawiam. Koncentrat pomidorowy rozcieńczam wodą do ulubionej konsystencji sosu, tak aby nadal smak był wyrazisty, dodaję zioła. Sos nakładam na ciasto, a na to wkładam nadzienie. Piekę ok 30 minut w 180*C.

* UWAGA! Uwaga sól, dobranie innych ziół to indywidualne preferencje, można oczywiście dodać. ;)

SMACZNEGO!:)

2 komentarze: